pondělí 3. prosince 2012

DOMÁCÍ CHLEBA JEDNA DVA!

před nějakým časem mi mamča dala recept na rychlý chleba, do dnešní uspěchané doby ideální (kromě kynutí). Přesvědčte se sami a najděte trochu toho času na domácí lahůdku. Mami díky za recept!!! Miška

Recept:
3 hrnky hladké mouky
1 lžička soli (dejte klidně trochu více)
1 lžička drceného kmínu
1 lžičky sušeného droždí (nemusí být vrchovatá)
1 a 1/2 hrnku vody
dle libosti semínka,ořechy.....

Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a droždí. Promícháme. Přilijeme vodu a znovu promícháme ale pozor – ne moc, jen dokud je v míse suchá mouka. Jakmile vznikne nevzhledný lepkavý „chuchvalec“, přestaneme míchat, v žádném případě těsto dál nepropracovávat! Pak mísu přikryjeme utěrkou a necháme v klidu 12–18 hodin (prostě přes noc). Těsto hodně nabude a zřídne. Pak hodně pomoučíme vál a těsto na něj z mísy pomocí stěrky vyškrábneme, pokud se bude roztékat, je to v pořádku. Posypeme ho vydatně moukou, rukou ho trochu „rozplacatíme“ a přeložíme jako obálku. Necháme 15 minut odpočinout. Pak položíme  utěrku a necháme kynout tak 30 min, během toho než se pekáč, hrnec nahřeje. Tak, že hrnec (mísu) i s pokličkou vložíme do trouby a zapneme na 230°C. Až je trouba i s nádobou pořádně nažhavená, nádobu vyndáme, rychle do ní přendáme těsto, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Pak sundáme pokličku a dopékáme dalších 15–20 minut, dokud kůrka nezhnědne. Pak vyndáme z trouby, vyklopíme z hrnce a necháme vychladnout.






2 komentáře:

  1. ...tak tohle taky vyzkouším. Myslíš, že by se to dalo upéct v remosce? princip stejný, jen aby se to pořádně propeklo...

    ewa

    OdpovědětVymazat